Annons

Benny Mårtensson nära ta Real Söderslätt till slutspel

1984 sköt Benny Mårtensson TFF till allsvenskan. 35 år senare spelar han fortfarande fotboll. Den forne skyttekungen bar lagkaptensbindeln i Real Söderslätt, som på söndagen slogs ut ur gruppspelet i TF-cupen i futsal.
Fotboll • Publicerad 1 december 2019
Benny Mårtensson i sista gruppspelsmatchen mot BK Skansen. För 35 år sedan sköt han TFF till allsvenskan.
Benny Mårtensson i sista gruppspelsmatchen mot BK Skansen. För 35 år sedan sköt han TFF till allsvenskan.Foto: Björn Gustavsson

Benny Mårtensson fick lämna Söderslättshallen mållös när TF-cupen hade sitt avslutande gruppspel. Men det var inte så långt borta att det blivit både mål och avancemang till torsdagens slutspel.

– Det var väldigt länge sedan jag spelade inomhus, men det är satans roligt, säger Benny Mårtensson, 62.

Annons

Hur nära var det att du lyckades sätta en boll?

– Vi har ju några lägen där vi inte får fram bollen, men det är ju så inomhus, det är små marginaler, den tar på en fot och så. Men i det stora hela var det ju kanon.

Real Söderslätt var en för TF-cupen tillfällig lagkonstruktion där den absoluta majoriteten av spelarna har de fotbollsmässiga glansdagarna några år bakom sig. Benny Mårtensson hade bland annat sällskap av de före detta allsvenska lirarna Fredrik Jensen och Andreas Wihlborg samt den mångårige småklubbsskyttekungen Anders Nilsson.

– Det var Anders som ringde mig. När han gjorde det var det naturligtvis självklart att man ville vara med, så är det ju bara, säger Benny Mårtensson som bar lagkaptensbindeln.

– Det var ingen annan som orkade bära den. Vi fick se vem som var starkast, säger Benny Mårtensson och garvar.

Bollkoll. Sina vana trogen höll Benny Mårtensson oftast till på den offensiva planhalvan.
Bollkoll. Sina vana trogen höll Benny Mårtensson oftast till på den offensiva planhalvan.Foto: Björn Gustavsson

Real Söderslätt inledde med att besegra FC Näset med 2–1, spela 0–0 mot Klagstorp, spela 2–2 mot Västra Ingelstad och med 2–0-ledning mot Gylle AIF med bara några minuter kvar var laget på väg mot slutspel.

Då vände Gylle matchen och satte det avgörande målet i slutsekunden. Och i sista matchen mot Skansen var Real Söderslätt aldrig nära – klar förlust med 0–3.

Istället var det Klagstorps IF och Gylle AIF som tog de två första platserna i den jämna gruppen.

– Retfullt med målet i sista sekunden, annars var det här väldigt roligt, säger Benny Mårtensson.

Till vardags bor han i Ystad och är tränare i Lövestads IF i division sex.

Annons

– Emellanåt hoppar jag in, säger han.

Dessutom spelar han i TV-laget när tillfälle ges.

Den forne skyttekungen är för alltid förknippad med TFF och lagets allsvenska avancemang hösten 1984. Han har gjort flest mål genom tiderna för klubben och har även varit assisterande tränare och ungdomstränare i TFF.

Under 2019 har han bara sett laget en gång på Vångavallen.

– Vi får se nu, vi får hoppas att Haynes (Kristian) kan få ordning på grejerna. Det blev onödigt spännande de sista omgångarna i höstas. Laget ska ju inte vara där nere, säger han.

När det gäller TF-cupen öppnar Benny Mårtensson för en comeback nästa år.

– Det här gör vi gärna om. Då hinner vi ju träna ett år också, säger den forne skyttekungen, som gjorde 290 mål på 497 matcher för TFF.

Slutspelet i TF-cupen

Så spelas slutspelet i TF-cupen

Herrar, kvartsfinaler: IFK Trelleborg–FC Trelleborg, Klagstorps IF–Janstorps AIF, Bosnien Hercegovinas SK–FC Plisat, TFF–Gylle AIF

Damer, semifinaler: TFF–Vellinge IF, IFK Trelleborg–Gislövs IF

Juniorer, semifinaler: FC Trelleborg–BK Höllviken 2, Wollsjö Futsal–BK Höllviken 1

Söndagens största jubel. Gylle AIF:s Kasper Harletun satte 3–2 i sista sekunden mot Real Söderslätt. Ett mål som i slutänden tog Gylle till slutspel på torsdag, där laget får möta TFF i kvartsfinal.
Söndagens största jubel. Gylle AIF:s Kasper Harletun satte 3–2 i sista sekunden mot Real Söderslätt. Ett mål som i slutänden tog Gylle till slutspel på torsdag, där laget får möta TFF i kvartsfinal.Foto: Björn Gustavsson
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons