Annons

Pingvin växer igen med nya arenan: ”Fantastisk utveckling”

Efter tre år av hemlöshet växer Pingvin som klubb igen med den nya arenan. Redan efter ett par månader med det nya hemmet har antalet spelare ökat. ”Rugbyn i Trelleborg växer igen”, säger Pingvins ungdomsansvarige Karl Savimaki.
Rugby • Publicerad 1 oktober 2024 • Uppdaterad onsdag 13:17
Pingvins Armir Kozhani blir hårt uppvaktad av spelare i Stockholm Exiles i lördagens match på nya arenan, som var den sista för säsongen i Superallsvenskan.
Pingvins Armir Kozhani blir hårt uppvaktad av spelare i Stockholm Exiles i lördagens match på nya arenan, som var den sista för säsongen i Superallsvenskan.Foto: Tomas Nyberg

Pingvin Rugby Club var hemlösa i tre år i väntan på sin nya hemmaarena. Nu när den tagits i bruk har klubben börjat blomstra igen.

– Det första månaderna på nya arenan har varit fantastiska. Vi får hela tiden nya spelare. När vi hade träningar på Fagerängen i våras var vi 10-15 barn och ungdomar per träning, nu är vi närmare 50 på onsdagar när flera lag tränar samtidigt, berättar Karl Savimaki.

Annons

– Vi visste att det skulle bli stor skillnad när arenan var klar, men att det skulle gå så här snabbt och att vi redan blivit många fler är fantastiskt, fortsätter klubbens ungdomsansvarige.

När Pilevallen jämnades med marken den 31 maj 2021 hade Pingvin cirka 100 aktiva ungdomar. I början av det här året var klubben nere på cirka 30 ungdomsspelare, hemlösheten var anledningen till det.

Nu finns förutsättningarna för att nå samma antal som under åren på Pilevallen och till och med fler, tror Karl Savimaki.

– Nu har vi bara varit på nya arenan i ett par månader och vårt klubbhus är inte klart ännu. När det blir det kommer klubben växa ännu mer. Det kommer att bli en viktig social träffpunkt och ge oerhörd effekt för klubben, säger Karl Savimaki.

Pingvin hoppas att klubbhuset blir klart till landskampen mot Tjeckien den 26 oktober. När det sedan är på plats kommer klubben att ha rugby-lördagar framöver. Då kan ungdomar komma till rugbyarenan för att titta på rugby på tv, träna och umgås.

Även antalet ledare i klubben har ökat på kort tid.

– Vi har haft många som hört av sig till oss när de hört att nya arenan blivit klar. Det är personer som inte varit involverade i klubben tidigare, berättar Karl Savimaki.

Även på seniorsidan märks förbättringar. Karl Savimaki fick hoppa in som tränare för Pingvins damlag under slutet av säsongen. Även i år har flera av dem spelat i Skånelaget, som säkrade i helgen ett SM-brons efter seger mot Vänersborg. Nästa säsong kan det bli ett renodlat Pingvinlag igen på damsidan, vilket klubben inte haft sedan 2019.

– Vi är redan 17 spelare i damlaget, vi behöver bara ett par spelare till. Vi hade 24 spelare i truppen 2019, så jag kan säga att Pingvin kommer att ha ett damlag nästa år, fastslår Karl Savimaki.

Han är lättad över att de tuffa åren är över.

Annons

– När jag tog det här jobbet för sex år sedan var det för att det skulle byggas en ny arena, nu är vi äntligen här.

– De senaste åren har varit de tuffaste i min rugbykarriär. Klubben hängde verkligen på en skör tråd. Det är många som ska ha beröm för att klubben överlevde. Ett år till utan arena och klubben hade inte funnits kvar, anser Karl Savimaki.

Hans mål nu är att göra Pingvin till en ledande idrottsklubb i Trelleborg som ett självklart val för alla barn och ungdomar. Dessutom att se till att Pingvin är bästa rugbyklubben i Sverige.

– Med det menar jag inte att vi ska vinna guld utan att vara den klubb som har bäst faciliteter och den klubb som har flest medlemmar, säger Karl Savimaki.

”Ett år till utan arena och klubben hade inte funnits kvar.”
Karl Savimaki, ungdomsansvarig i Pingvin RC.
Armir Kozhani gör Pingvins andra försök i lördagens match mot Stockholm Exiles.
Armir Kozhani gör Pingvins andra försök i lördagens match mot Stockholm Exiles.Foto: Tomas Nyberg

Rugbysäsongen är på väg att ta slut. I helgen avslutade herrlaget spelet i Superallsvenskan med hemmamatch mot Stockholm Exiles. Det blev en storförlust med hela 17–72.

Pingvin vann bara en av sina tolv matcher denna säsong.

– Det har varit en väldigt tuff säsong. Vi hade förväntat oss det eftersom vi hade ett väldigt ungt lag men det har nog gått lite sämre än vi tänkt, säger Pingvins lagkapten Linus Ahlgren.

– Men det finns mycket positivt med säsongen ändå. Unga spelare har fått känna på nivån för det är stor skillnad mellan U18- och A-lagsrugby. Sedan hade vi som mål att i första hand fullfölja säsongen och det gjorde vi, fortsätter lagkaptenen.

Förra året fick Pingvin dra sig ur högsta serien mitt under säsongen eftersom de helt enkelt hade för få spelare.

– Det är nytt för mig att förlora så här mycket. Men vi har hela tiden tagit med oss det vi gjort bra. Vi har gjort många bra matcher. Vi får ge det här lite tid så kommer det att bli bra, säger Linus Ahlgren, som spelat i Pingvin sedan 2016.

Pingvins lagkapten Linus Ahlgren attackerar med bollen i matchen mot Exiles.
Pingvins lagkapten Linus Ahlgren attackerar med bollen i matchen mot Exiles.Foto: Tomas Nyberg
Annons

Lagkaptenen poängterar också vilken betydelse den nya arenan kommer att ha för klubben framöver.

– Vi har blivit riktigt bortskämda nu. Jag har varit nere på ungdomsträningar och det är jättekul att se så många där. Arenan och klubbhuset kommer att betyda jättemycket för oss, tror Linus Ahlgren.

Haydon Turner gör en straffspark mot Stockholm Exiles. Turner gjorde 61 poäng i Superallsvenskan denna säsong, klart flest i Pingvin.
Haydon Turner gör en straffspark mot Stockholm Exiles. Turner gjorde 61 poäng i Superallsvenskan denna säsong, klart flest i Pingvin.Foto: Tomas Nyberg
Will Bale, med bollen, och Nathaniel Cickovski där bakom, sätter upp ett anfall i säsongens sista Pingvinmatch i Superallsvenskan.
Will Bale, med bollen, och Nathaniel Cickovski där bakom, sätter upp ett anfall i säsongens sista Pingvinmatch i Superallsvenskan.Foto: Tomas Nyberg
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons