Annons
Ledare

Bo Pellnäs: Fred eller öppet krig mellan Iran och Israel?

Ett allt hårdare pressat Israel har få vägval kvar med Netanyahu vid makten.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 16 juni 2024
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Pellnäs
Bo PellnäsFoto: Peter Åklundh

Den amerikanska fredsplanen för Gaza godtogs i FN:s säkerhetsråd av 14 nationer och enbart Ryssland lade ner sin röst. President Biden uppnådde därmed att Haag-domstolens order till Israel att avsluta kriget fick en större politisk tyngd. Att planen kunde läggas fram är i huvudsak en mans verk, nämligen Anthony Blinkens, USA:s utrikesminister. Han som i månader dag efter dag rest runt i Mellanöstern till otaliga möten och diskussioner med regionens alla makthavare. Några motsträviga, några opålitliga och nästan alla med egna krav och ovilja att kompromissa.

FN-resolutionen innebär inte att parterna omedelbart sluter fred, i bästa fall börjar man allvarliga förhandlingar. Israel är hårt pressat och troligen begränsar man nu sina militära operationer.

Annons

Tveklöst har Bidens agerande ett samband med en växande opinion som kräver att Israel avslutar kriget. Även inom Demokraterna sker detta och på ett sätt som hotar att störa Bidens omvalskampanj. Republikanerna undviker för stunden ett oförblommerat stöd för Israel, men kommer säkert att politiskt blåsa upp varje problem för Biden att uppnå både en varaktig vapenvila och att alla i gisslan hos Hamas blir frigivna.

Det är troligt att den israeliske premiärministern Netanyahu på olika sätt kommer att fördröja ett eld upphör och sätta sitt namn på en uppgörelse. Djävulen finns som bekant i detaljerna i varje förhandling. Hans ultraortodoxa ministrar är helt emot att avsluta kriget, eftersom det också kan bli regeringens fall och ett första steg mot en tvåstatslösning och därmed vara ett hot mot den aggressiva bosättarpolitik de bedriver på Västbanken.

Innan ett eldupphör kommer till stånd borde USA undvika fortsatta samtal med Netanyahu och bara konstatera att säkerhetsrådets resolution omedelbart ska följas. Biden har högst sannolikt övervägt vilka straffåtgärder man kan och bör vidta om Netanyahu trilskas.

Politik är det möjligas konst, så kanske skulle det israeliska parlamentet Knesset med Haag-domstolens krav och FN-resolutionen i ryggen kunna hitta en juridisk öppning som möjliggör en förtroendeomröstning mot Netanyahu om nu oppositionen lyckas finna fem Likudmedlemmar beredda att överge sin premiärminister.

Ett mycket svart orosmoln är att Hizbollah i Libanon kraftigt har ökat sina beskjutningar mot Israel. Bakom detta ligger säkert Iran, som finner det utmärkt att den israeliska armén nöts ner i ett långvarigt krig och att Israels position i världen försämras. Man har nog inget emot att en ny front öppnas i Libanon och även Netanyahu kan se detta som en möjlighet att hänga fast vid makten. Biden skulle då hamna i ett dilemma. Risken för krigshandlingar mellan Iran och Israel är uppenbar och i det läget väljer USA säkert att stötta Israel.

Så låt oss hoppas, medan alla räknar sina döda. att förnuftet ändå får en chans i Mellanöstern.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert

Annons
Annons
Annons
Annons