Annons
Ledare

Petter Birgersson: Danmark kan vara som en annan planet

När en dansk socialdemokratisk statsminister kliver upp på en öppen sommarscen dricker åhörarna Tuborg i plastglas och sjunger allsång.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 juni 2024 • Uppdaterad 16 juni 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Folketingspartiet Alternativets starkaste frågor är legaliserad cannabis och 30 timmars arbetsvecka. Oklart är om de 30 timmarna ska kombineras med cannabisen.
Folketingspartiet Alternativets starkaste frågor är legaliserad cannabis och 30 timmars arbetsvecka. Oklart är om de 30 timmarna ska kombineras med cannabisen.Foto: Petter Birgersson

En kort båtresa från Ystad, på Bornholm och i den lilla hamnstaden Allinge, hölls i veckan Folkemødet. Det är en slags motsvarighet till den svenska Almedalsveckan i Visby på Gotland. I mycket påminner de två evenemangen om varandra. De drar mycket folk, trängseln är stor och alla nationella medier är på plats. För politikerna och partierna är det en viktig vecka. Olika organisationer driver på för sin sak.

Men det finns också uppenbara kulturskillnader. En är att Folkemødet känns betydligt mer just som folkets möte. Almedalen är absolut öppet för allmänheten på många vis, men det är också mycket av tjänstemanna-, medie- och politikerprofil över hela grejen. Inslaget av unga människor är väsentligt mycket större på Bornholm och utbudet av streetfood och dryckesservering är ett helt annat i Allinge än innanför ringmuren i Visby.

Annons

En påtaglig skillnad är kopplad till alkoholen. Krogarna i Visby serverar Stockholmsprissatt öl och vin, men vid de deltagande organisationers tält och evenemang helt tomt på sådant. För allmänheten alltså. På svenskt vis serveras däremot alkohol i slutna sällskap, där man bjudits in på förhand. Då kan det skålas friskt. Ett möjligt ord i sammanhanget är hyckleri.

När danska statsministern Mette Frederiksen på fredagen gick upp på stora scen i Allinge, strax efter klockan 13, då stod åhörarna med Tuborgglas i handen. Först var det sång och allsång, sedan svarade Frederiksen på hur hon mådde efter överfallet i Köpenhamn innan hon höll ett kort och effektivt tal.

Därefter följde frågor från publiken, en rakt på sak om Frederiksen inte borde utlysa nyval efter Socialdemokratiets och dess breda regeringskoalitions usla Europaparlamentsval. Statsministern – som onekligen har stark utstrålning – svarade skickligt och publiken applåderade livligt, i somliga fall så gott det gick med ölglaset i ena handen.

Hundra meter längre bort höll regeringskollegan Venstre – traditionellt den stora konkurrenten, och trots namnet borgerligt – på sin lilla scen en frågesport mellan kända Venstrepolitiker. Temat? Självklart den klassiska danska tv-serien Matador. Och lika självklart var de flesta frågorna på musiktema för att bjuda in publiken till allsång. Öl och andra drycker såldes i partiets tält. Danskare kan det inte bli.

Det danska temperamentet avspeglas också i det politiska utbudet. Från hårdför vänster med socialisering av Danmark på programmet till högerextrema Stram Kurs som klargjorde att varken integration eller assimilering är målet:”De ska ud!” Men även bland Folketingspartierna är tilltalet ett annat än i Sverige. Den tidigare Venstre-ministern och riksrättsdömda Inger Stöjbergs parti, Danmarksdemokraterna, skyltade med halmbalar och kossor i solglasögon. Allt för att sikta in sig direkt mot landsbygdsbefolkningen. I tälten bredvid sålde hipsterpartiet Alternativet t-shirtar med budskapet om legalisering av Cannabis – krav på 30 timmars arbetsvecka föreföll vara en bisak i sammanhanget.

I Sverige har just en borgerlig regering lanserat ett förslag om att gårdar som producerar alkoholhaltiga drycker ska få sälja dem i en liten mängd direkt på plats till besökarna. Om entrébiljett löses och ett litet föredrag som inkluderar en varning om alkoholens farliga egenskaper hålles.

Ryktet om Bror Duktig äger fortfarande viss riktighet. Det är oklart hur folklig en politikervecka i Sverige kan bli, under de premisserna. Om det nu är ambitionen.

Annons
Annons
Annons
Annons