Annons

Petter Birgersson: Antingen är Trelleborg en välkomnande stad eller inte

Palmfestivalen blev en framgång. Men inte för dem som fick parkeringsböter. Trelleborg måste bestämma sig för vilken sorts stad den vill vara.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 september 2024 • Uppdaterad 4 september 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Parkeringsförbud på Övre i Trelleborg.
Parkeringsförbud på Övre i Trelleborg.Foto: Jenny Isaksson

Parkeringskontrollanten Edward Galia beskriver i en intervju med Trelleborgs Allehanda att hans uppdrag under Palmfestivalen kändes uselt. Besökare i bil ställde sig på Övre där det inte längre är tillåtet att parkera, även om plats finns. Edward Galia säger: ”Man kunde ha satt säckar över skyltarna under Palmfestivalen. Visst, det ska byggas trottoarer och cykelbanor i området, men inte i dag. Detta är lite småaktigt. Jag har aldrig skämts så mycket över att vara parkeringsvakt i hela mitt liv.”

Naturligtvis har Edward Galia rätt. Byråkrati och stolpiga regler satte stopp för förnuftet och medförde att folk fick böter och blev förbannade. Parkeringskontrollanterna kom i kläm. Det kräver mod att uttrycka sin uppfattning på det viset som anställd. Bra gjort!

Annons

En liten stad som Trelleborg har en möjlig konkurrensfördel, den är att inte vara som den stora staden. Trelleborg måste vara välkomnade och lättillgängligt. Det ska inte vara komplicerat att ta sig in till staden utifrån, tvärtom ska det vara enkelt.

Turister, svenskar eller från utlandet, ska inte behöva sätta sig in i komplicerade parkeringsregler. Och bjuder man in till fest så är det klart att staden ska se till att det finns ordnat med parkeringar och att hänsyn tas till omständigheterna.

Parkeringsfrågan kan ses som en symbol för något större. Ska Trelleborg ha en chans framöver måste det till en helt ny inställning.

Det räcker inte bara att bygga stort och hoppas att allt ska lösa sig den vägen. Befolkningen kommer att bli äldre de kommande decennierna och konkurrensen om barnfamiljerna större. Som vi skrivit tidigare är det de äldre som kommer att öka absolut mest i antal enligt befolkningsprognoserna, om tio år beräknas 80-åringarna vara 40 procent fler än i dag. Samtidigt är barnafödandet lågt och SKR varnar för tomma förskolor och skolor framöver. Till detta måste Trelleborg anpassa sig.

Ska Trelleborg ha en chans i konkurrensen om barnfamiljer gäller det att det finns attraktiva områden med småhus runt om i kommunen och i stadens närhet. De gamla miljonprogramsområdena borde steg för steg omvandlas till mer av trädgårdsstäder för att öka attraktiviteten i staden. Fastighetsägare, polis och kommunledning måste slå fast en plan för att tygla brottsligheten och utveckla staden i positiv riktning.

För skolan krävs ett omtag där inte kommunens skolor och friskolor ses som fiender, utan tvärtom ses som komplement som förstärker varandra. Kraven från skolpolitikerna lokalt ska vara riktade mot kunskapsfokus och integration.

Trelleborg som stad och kommun har alla förutsättningar att lyckas framöver. Men då måste attityden förändras.

Annons
Annons
Annons
Annons