Annons
Insändare

Ett besök på Smygehuk

Vissa kommuner har turen att ha en verklig sevärdhet inom sina gränser.
Publicerad 5 september 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Köpmansmagasinet, Villan, Smygehuk
Köpmansmagasinet, Villan, SmygehukFoto: Tomas Nyberg

Några exempel är Ystad och Visby med medeltida stadskärnor, Landskrona med Citadellet och Varberg med fästningen. Även Trelleborg har en sådan sevärdhet; Smygehuk. Förutom den vackra miljön i sig med hamnen, Köpmansmagasinet och kalkugnar så är namnet ett begrepp (”från Treriksröset till Smygehuk”). Många turister söker sig hit.

Även jag som kommuninvånare uppskattar platsen; det finns ett trevligt kafé och fiskaffär, och utställningarna i Magasinet är alltid sevärda.

Annons

Men: den avspärrade villan norr om Magasinet är i uselt skick. Underligt nog är den översållad med skyltar med budskap som: ”Spik för spik – med varsam hand bevarar och utvecklar vi historiska fastigheter... för all framtid” och ”Hjärta för hjärta – med stolthet skapar vi... möten mellan människor...”.

Budskapen står i bjärt kontrast mot de inslagna fönsterrutorna bakom.

Man undrar vad denna hurtiga annonskampanj kostat, och om det inte varit bättre att lägga pengarna på underhåll, eller rivning. Någon varsam hand som bevarar syns inte till, ej heller någon utveckling. Frågorna hopar sig. Vad är det som ska göras? När ska det göras? Eller är det ironi? En konstinstallation? Spiken i kistan känns mer adekvat.

Sedan går jag in i Magasinet. Övervåningen, som tidigare haft fina konstutställningar, är denna sommar avstängd. Trappan är avspärrad.

”Finns det någon annan svensk kommun som missköter sin främsta sevärdhet på detta sätt?”
PB

Uppe vid Östra Torp träffar jag på en italiensk familj som hittat det superfina nybyggda vindskyddet uppe på backen vid kalkbrottet. Men kalkugnarna nedanför ser inte ut att ha kalkats på länge, och i spåntaken är det stora hål.

Där andra kommuner ser till att ta vara på och kanske tom utveckla det man har, så har man i Trelleborg valt en annan strategi. Man låter förfallet ha sin gång och det är sorgligt att se.

Finns det någon annan svensk kommun som missköter sin främsta sevärdhet på detta sätt?

PB

Svar direkt: Tack för att du tar dig tid att dela dina tankar om Smygehuk och att du, liksom vi i stiftelsen, uppskattar områdets potential och dess unika kulturhistoriska värde. Vi ser Smygehuk som en riktig skatt som är värd att bevara för framtida generationer, och vi arbetar målmedvetet för att uppnå det.

Vi vill dock be om förståelse för att stiftelsen är ung och till stor del bygger på ideella krafter. Vår ambition är att bevara och utveckla området, men utan den kommunala finansiering som tidigare utlovades, har vi nu ställts inför utmaningen att hitta nya och hållbara lösningar för framtiden. Vi är i en aktiv process där vi söker extern finansiering för att i första hand rusta upp området kring kalkugnarna, ett projekt som vi hoppas ska göra området tillgängligt och attraktivt för fler besökare.

Annons

Gällande villan som du nämner har stiftelsen tidigare uttalat sig om att vi kommer att söka rivningslov, men det är en komplex process som involverar flera olika instanser och där finansieringen behöver vara på plats innan vi kan gå vidare. Vi förstår att det kan vara frustrerande att se förfallna byggnader i området, och vi delar din vilja att se förändring, men vi måste samtidigt förhålla oss till rådande omständigheter.

Vi har på senare tid återupptagit en dialog med Trelleborgs kommun om Smygehuks framtid, och vi ser positivt på möjligheten att hitta långsiktiga lösningar tillsammans. Vi hoppas att kommunens engagemang för denna viktiga plats kan återväckas, då Smygehuk är kommunens främsta besöksmål.

Stiftelsen är också medveten om vikten av att hålla allmänheten informerad om vad som händer i verksamheten, och vi arbetar nu på att lansera en webbplats där vi kan ge löpande uppdateringar om våra olika projekt och initiativ samt hur man i framtiden kommer kunna bidra till områdets utveckling.

Tack igen för ditt engagemang. Vi ber om tålamod under denna process, och vi ser fram emot att fortsätta arbeta för att Smygehuk ska bli en plats som vi alla kan vara stolta över – nu och i framtiden.

Maarja Edman, intendent, Stiftelsen Smygehuk

Annons
Annons
Annons
Annons