Annons

Kommunala bostadsföretag ska drivas enligt affärsmässiga principer

Svar till Mattias Flisborn (S) (den 21 september).
Publicerad torsdag 10:46
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under de senaste decennierna har allmännyttan genomgått stora förändringar, konstaterar styrelsen för MED i Trelleborg.
Under de senaste decennierna har allmännyttan genomgått stora förändringar, konstaterar styrelsen för MED i Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Mattias Flisborn är en taktisk s-politiker. Han gör nu en klassisk höger-vänster-grej av MED som nystartat parti i Trelleborg. Förslag – som några av oss drev när vi verkade för Moderaterna – utgör grunden i hans debattinlägg. Men MED samlar nu inte bara före detta moderater utan även personer som tidigare röstat på eller varit engagerade i Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern, Sverigedemokraterna och även gamla Nydemokrater.

Beträffande Trelleborgshem skriver Flisborn ”Att ha en stark allmännytta genom vårt kommunala bostadsbolag är för oss socialdemokrater en viktig del i ett starkt samhälle som bygger på solidaritet, rättvisa och jämlikhet.”

Annons

Detta är emellertid inget skäl för att ha en ”allmännytta”, eftersom regelverket för kommunala bostadsbolag numera har samma regler som alla andra bostadsbolag. Återigen ett försök att beskriva socialismens godhet och de borgerliga partiernas ondska.

Den svenska ”allmännyttan” växte fram under 1940-talet med målet att skapa bostäder åt alla. Men under de senaste decennierna har den genomgått stora förändringar. År 2011 trädde en ny lag i kraft, som innebär att kommunala bostadsföretag ska drivas enligt affärsmässiga principer. (Det är ett undantag från kommunallagens självkostnadsprincip och från förbudet mot att driva kommunala företag i vinstsyfte). Syftet med lagen är att undvika risken för snedvridning av konkurrensen med andra hyresvärdar i samhället.

Ansvaret för bostadsförsörjningen kan kommuner aldrig överlåta till något bostadsbolag. Och kommuner kan inte kräva av kommunala bostadsbolag, att de ska arbeta på sådana sätt som är olönsamma för bolaget. Vilket vi skattebetalare ska vara mycket tacksamma för.

”Syftet med lagen är att undvika risken för snedvridning av konkurrensen med andra hyresvärdar i samhället.”
styrelsen för Medborgerlig samling i Trelleborg

Om en kommun vill få fram fler bostäder eller fatta andra beslut som rör fastighetsbeståndet, kan kommunen välja mellan att göra det i egen regi eller göra en upphandling enligt reglerna för offentlig upphandling. Det egna bostadsbolaget kan då lägga ett anbud, men det får inte särbehandlas. Och ersättningen för uppdraget ska hanteras på samma sätt oavsett vilket företag som ska utföra det. Så i dag finns det ingen anledning för en kommun att ha ett eget bostadsbolag! Flera framgångsrika och välmående kommuner har valt att inte ha det.

Erik Christensson, Jerry Larsson, Veronica Rubin, Per Klarberg, Mikael Rubin, Stefan Bergström, Eva Roskvist, Gunnar Henriksson och Jan-Christer Nilsson, styrelsen för Medborgerlig samling (MED) i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons